Zijn geitenwollensokken asociaal?

Goedenavond,

ik heb maar weer heel veel vragen in mijn hoofd. Zo veel kommentaren van anderen over mijn gedrag gehoord…

Stel – je hebt een probleem en legt het aan iemand uit. Hij of zij zegt: “Ik begrijp je wel, hoor! Probeer maar, om het je niet zo aan te trekken!”

Mooi! Zo makkelijk! Bedankt! Ga ik vanaf nu doen! Dank jullie wel!

Vanaf vandaag zijn maskers verplicht in Nederland. Ik ben tot nu toe nog niet weer naar de winkel geweest of überhaupt buiten.

Hoe zal het worden op mijn werk?

Hoe zal het worden in de winkel?

Ik heb al de “Uitzonderingen Mondkapjes” geprint die je op de homepage van de rijksoverheid kunt downloaden.

Eerlijk gezegt vind het allemaal wat… dubbel… Hoezo? Nou – aan de eene kant ben ik blij dat “met ons” (de mensen die asociaal lijken en niet zo een ding op kunnen) wel rekening gehouden wordt!

Als je bijvoorbeeld berichten over “ons” van de Duitse media leest dan zijn we: “Maskenverweigerer”. Dus, iedereen die geen mond-neus-bescherming op kan telt er bij.

Misschien gaat het hier in Nederland anders lopen? Misschien dat ik nog naar de winkel kan en “alleen maar” gevraagt wordt om een masker op te doen? En daarna met rust gelaten wordt. Gaat dat gebeuren? Of zal ik ook hier achtervolgt worden door mensen die me willen pakken? Gaan ze me uitschelden? Zal ik weer asociaal genoemd worden?

Krijg ik weer te horen, dat het toch wel beter zou zijn om me te laten kentekenen? Dan ziet iedereen meteen dat er iets met mij aan de hand is? Dat ik dan met rust gelaten wordt? Stikker op met: Vrijgesteld of zo?

Eerst zat ik aan een gele ster te denken…

Toen kreeg ik door meerdere mensen te horen dat dat toch wat ver zou gaan… Maar, liefe mensen. Om dat hier maar duidelijk te maken: Er zijn al kentekens uit het verleden voor mensen zo als ik, “randgroepen”! Perfekt! Zal het iemand begrijpen? Waarschijnlijk niet. Maar ach. Wanneer deden ze dat ooit?

Waarom – vraag ik me even af – is het niet erg als ik een zwart driehoek opdoe? Is dat niet ook overdreven? Weet iemand van jullie welke mensen en wanneer met een zwart driehoek gekentekend werden?

Nu even de andere kant van het “Uitstel Verhaal”: Mensen zo als ik. Van buiten af is niet te zien dat we anders zijn. Je ziet niet wat er binnen aan de hand is. Normaal gesproken – hahahaha normaal – zou je denken dat we “een van iedereen zijn”… zo als de rest…

En dan gebeurdt het: we gaan een openbare ruimte binnen. Iedereen doet zijn maskertje op. Wij niet. Blootgesteld! Wij kijken om ons heen… beginnen naar lucht te happen… het zweet begint te lopen… de handen te trillen… je hele lichaam komt in opstand… Het enige wat je denkt op dit moment is: “Laat me overleven, laat me met rust, spreek me niet aan, laat me in het niks verdwijnen… onzichtbaar worden…”

Misschien gaat dat wel lukken als ik een kenteken opplak? Wordt ik dan onzichtbaar? Ben ik sterk genoeg om het te proberen? Of ga ik me vanaf nu toch maar beter thuis opsluiten? “Veilig en warm…”

Spreek jullie later!

„Außenseiter wurden vor allem als Menschen verstanden, die gewollt oder ungewollt von den sozialen Normen abwichen.“[1]

RAnDGruppen im Mittelalter

Nou, mensen, lachen! Misschien moet ik proberen om beter uit te leggen wat ik nou bedoel. Ik hoop altijd dat er mensen zijn die mijn verwarde gedachten kunnen volgen…

Laten we maar zo beginnen: het kentekenen van mensen is fout. Hoe je het ook bekijkt. Het is helemaal fout. Het spreekt tegen alle democratie en grondwetten. Al onze overtuigingen. Zeggen we niet altijd dat alle mensen verschillen, maar wel dezelfde rechten hebben? Maakt het wat uit of nou iemand donkere huidskleur heeft of lichte? Als iemand een hersenletsel heeft gehad en niet meer zo goed kan funcitoneren als een ander die het niet had. Als iemand licht autiestisch is? Een trauma heeft opgelopen? Dat zit binnen, dat kun je niet zien.

Maar deze mensen hebben een pakje te dragen en hebben het soms niet zo makkelijk als mensen die geen trauma, geen hersenletsel hadden of niet autiestisch zijn. Kentekenen – met een groen hoedje bijvoorbeeld – maakt het makkelijker om het te zien. Zou je iemand met hersenletsel kunnen helpen shouwen of zo.

Dus wat wil ik zeggen? Het gaat niet per se om de gele ster. Het is jammer dat er mensen denken dat het om de gele ster gaat!

Het gaat erom dat kentekenen van mensen fout is! Wisten jullie dat het niet in de tweede wereldoorlog bedacht werdt? Zo slim waren ze niet. Al in de middeleeuwen werden “randgroepen” gekentekend: Hoertjes bv. moesten vaak gele kleren aan, muzikanten belletjes of dergelijks om, mensen met lepra moesten een grote bel dragen en deze laten rinkelen. Joden kregen een gele ring of geel ovaaljte of hoed.

Het is jammer, zo jammer, dat mensen alleen moeite met de gele ster hebben! Kentekenen, liefe mensen, is verkeerd!

Maar stel: Ik doe die driehoek? Wie van jullie weet, dat op die manier de asocialen in de concentratiekampen gekentekend werden? Of ik loop met belletjes rond. Ik bedoel, ik ben muzikante! Dus, kan ik net zo goed een gele luier buiten mijn broek aandoen… heeft ook geen effect. Ik vrees zelfs dat mensen dat goed zouden vinden… Lekker gekentekend… kun je meteen zien dat ik niet spoor!

Ik vindt het jammer… ach, ik ga stoppen voor nu.

Spreek jullie later!

Weet je? Ik ga nog een stapje verder! Laten we ff kijken wat tegenwoordig als “randgroep” telt: mensen met een uitkering? Want die zijn toch echt alleen maar te lui om te werken. Mensen met een fysieke aandoening, bijvoorbeeld de hersenletsel die ik al genoemd heb? Mensen met ADHD of asperger? Mensen uit de beroepsvaart. Gamers! Kunstenaren!

Mensen met een psychische ziekte – depressifiteit of borderline of anorexia of bullemie? Mensen die geslagen of verkracht werden?

Mensen die geen masker op kunnen… mensen met allergieen? Met asthma…

Ik heb me al laten kentekenen… ik draag geen masker…

Maar… waar blijft ons recht op prive? Waarom moeten we aan iedereen verplicht laten zien dat we buiten de norm vallen? Waarom moeten wij ons leven nog moeilijker maken – zodat “jullie” gewoon door kunnen gaan als gewoon?

En wat is het verschil tussen “normale” mensen en “randgroepen”? Zijn we niet allemaal mensen? Ook “normale” mensen hebben het niet makkelijk!

Toen ik in de dierentuin werkte kreeg ik vaker te horen: “Frau Gines, Sie sind Akademikerin! Denken Sie bitte daran, wenn Sie mit den Tierpflegern umgehen…”

Of toen ik stage liep bij een farmaceutisch bedrijf! Was ook niet graag gezien dat ik met “niet universiteir opgeleide mensen” omging.

Of mijn vader – een arts – die niet wilde dat ik met “Arbeiterkindern” ging spelen…

Wat is het verschil? Waarom moet ik me beter voelen omdat ik een universiteire opleiding gevolgd heb? Wat zegt dat nou over mij? Er zijn zelfs mensen hier die dat niet eens weten. Maakt me dat een beter mens? Slimmer dan de rest?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s