Kortsluitingen en iets met geitenwollensokken…

“Kortsluitingen en iets met geitenwollensokken…” (audio)

Beste mensen,

het is zaterdag, 13 November 2021, 23 uur 24. Wat een mooie tijd.

Heel eerlijk gezegd – ik zit vol. Mijn brein staat op het punt van ontploffen. Van alle kanten hoor ik dingen, zie ik dingen, krijg ik meningen, gedachten, cijfers. Het is mijn eigen schuld. Vandaag heb ik maar weer geprobeerd om naar alle kanten van het verhaal te luisteren. Ik kan niet meer.

Dus, om mijn roze bubbel maar weer op orde te brengen ga ik even terug naar cijfers. Ik hou namelijk ontzettend van cijfers en getallen. Ook al heb ik de neiging om ze continu om te draaien. Ze geven me een richting – een gevoel van orde in mijn chaotisch hoofd. Hier komt die:

Volgens cbs.nl leven er op moment (11:30 vandaag) 17.582.468 mensen in Nederland. 88% zijn volgens meneer de Jonge geprikt, dus dat zijn 15.472.571 mensen. 12% zijn niet geprikt – 2.109.896. Volgens meneer Rutte ligt het aantal positieve testen sinds de laatste persconferentie (14 dagen geleden) bij rondt de 16.364 per dag. Als we voor de makkelijkheid uitgaan van 15.000 mensen – dan komen we binnen 14 dagen op 210.000. Vervolgens 10% ongeprikte of 1,3% geprikte mensen. Op IC liggen er 335 mensen met een positieve test.

Het maakt me niks uit wat deze getallen nou betekenen of niet. Dat mogen jullie zelf weten. Ik vind ze gewoon rustgevend in de zin van – duidelijke aantallen kan ik beter vatten dan percenten. Elk diertje zijn pleziertje zeg ik maar.

Waar ik het al eerder over had en hier dus alleen maar nog heel kort over in ga is: positieve testen blijken inmiddels een synoniem te zijn voor ziektes. Positieve test? Blijf dan thuis. Niemand die zegt dat je met symptomen thuis moet blijven… Ben je dan niet ziek vraag ik me af?

Nou – laten we nu maar heel erg persoonlijk worden. Ik ga een paar vragen stellen. Jullie mogen er een reactie op geven of niet. Jullie mogen er een antwoord op geven of niet. Het is iedereen vrijgesteld wat die er wel of niet mee doet.

 1. Hoe gaat het met jou op moment?
 2. Hoe gaat het nou echt met jou op moment?
 3. Voel je onder controle over je leven?
 4. Waarom voel je wel of niet onder controle?
 5. Voel je machteloos?
 6. Waarom?
 7. Wat doen deze vragen met je?

Ik heb vandaag een aantal dingen geleerd. En een aantal dingen die ik vergeten was opnieuw gehoord. Leuk, toch? Ben ik 47 jaar oud en toch kom ik er elke dag keer om keer achter dat ik nog niet alles weet. Of heel veel dingen vergeten ben die ik wel ooit wist. Hebben jullie ooit iets over de term “cognitieve dissonantie” gehoord?

Voor mij ging een wereld open. Er was een psychologe die er over ging praten. En ineens voelde ik me opgelucht. Hoezo? Eindelijk heb ik een beetje begrepen waarom ik nou anders op de huidige situatie reageer dan zĂł veel andere mensen om me heen. Plus waarom nou juist deze mensen ontzettend fel reageren als ik met definities of wetenschappelijk onderzoek om de hoek kom. Waarom bij mij alle alarmbelletjes rinkelen als ik meneer de Jonge dingen hoor zeggen als: “Met elke prik staan we sterker!” of “[…] Mensen die een verantwoordelijkheid hebben genomen en de prik wel hebben gehad!”

De keuze voor vaccinatie blijft altijd een vrije keuze. Maar de verstandige, solidaire keuze is om het wel te doen! Vrijheid gaat hand in hand met verantwoordelijkheid, omdat keuzes consequenties hebben, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen […] We willen in gesprek met de twijfelaars. Met de mensen die vandaag niet naar deze persconferentie kijken, met de mensen die het vaccin nog niet aandurven. Met iedereen die nog niet gevaccineerd is. We blijven vragen beantwoorden […]

Hugo de Jonge, persconferentie 12. november 2021

Dus, beste mensen. Graag nodig ik iedereen uit om met mij in gesprek te gaan. Stel me vragen zo als meneer de Jonge het aanbeveelt. Alsjeblieft. Maar – verwacht dan ook dat ik open en eerlijk antwoorden geef. Laat me al je cijfers en getalletjes zien. Of youtube films. Instagram en facebook posts! Wees niet bang. Die heb ik niet. Ik heb alleen maar hele oude boeken over biologie van 20 jaar + geleden. Plus mijn verstand en de kennis over mijn eigen lichaam – of ik me nou gezond of ziek voel.

Pardon? Jullie dachten dat jullie een uitleg krijgen over cognitieve dissonantie? Lees maar lekker zelf na. Als je er achter komt waarom je het zelf moet begrijpen – zelf moet beseffen en niet door mij uitgelegd kunt krijgen… dan vang ik je op met een warme omarming en een deken, en chocomel of thee of allebei… en natuurlijk, liefert, een tweede paar geitenwollensokken.

Liefs,

de geitenwollensokkenmens.

2 thoughts on “Kortsluitingen en iets met geitenwollensokken…

 1. Het grote plaatje wel of niet te willen zien, wel of niet zelfs de meest onaangename waarheid bekijken en uit eigen motivatie en op basis van eigen conclusies tot een individuele kijk op de wereld komen… een droom die dank opvoeding en verkeerd geleerde lessen graag richting cognitieve dissonantie lijd…..
  Mensen, soms is de waarheid hard maar met een knuffel die van harte komt kan alle pijn verzacht worden… En de waarheid? Wat is De waarheid? Die kan iedereen alleen in zichzelf vinden.
  Liefs, Regina

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s